موزه شهاب‌سنگ، در محل برخورد شهاب سنگی که در سال ۱۳۵۳ یک شهاب سنگ ۳ کیلوگرمی در شهر نراق فرود آمد، شکل گرفته است. این شهاب سنگ سقف مدرسه‌ایی را سوراخ و قطری حدود ۲۰ سانتی‌متر ایجاد کرد. در حال حاضر ۲۰ نمونه شهاب سنگ از سراسر دنیا در آن به نمایش گذاشته شده است و بازدید از آن به‌عنوان یکی از مکان های دیدنی نراق باید در برنامه گردشگران قرار بگیرد.
اولین شهاب سنگ کربن دار C یافت شده در ایران

اولین شهاب سنگ کربن دار C یافت شده در ایران

نویسنده: پروفسور ایرج عشقی ۱۳۹۸

شهاب سنگی توسط آقای مجید خاتمی با وزن ۳ کیلوگرم در چهل پایه بیابان لوت یافت گردیده‌است و برشی نازک به وزن چند گرم از آن توسط ایرج عشقی مورد تحقیق قرار گرفت. طبق تحقیقات ماکروسکوپی توسط ایرج عشقی، این شهاب سنگ کندریتی جالب، به نظر می‌رسد که از گروه شهاب سنگ‌های کربن‌دار از طبقه C باشد که در مناطقی در جهان یافت شده‌است. در این صورت این نمونه اولین شهاب سنگ کربن‌دار از نوع C یافت شده در ایران خواهد بود (تا فروردین ماه ۱۳۹۸). این شهاب سنگ حاوی کندرول‌های جالب، ممکن است هم چنین شهاب سنگی از طبقه LL هم باشد که در ایران و سایر کشورهای جهان یافت شده‌اند.

جهت تائید و مشخص نمودن نوع و گروه‌بندی و طبق بندی این نمونه می‌بایست مطالعه و آزمایش‌های مختلفی مانند میکروسکوپی، شیمیایی و پراش سنجی انجام شود. بدین جهت حدود ۱۴ گرم از آن در آلمان مورد آزمایش قرار خواهد گرفت تا نوع شهاب سنگ نمونه یافت شده، مشخص گردد.

بدین جهت حدود ۱۴ گرم از شهاب سنگ چهل پایه توسط ایرج عشقی به آلمان برده شد و در خرداد ماه ۱۳۹۸ مورد آزمایش قرار گرفت و نتایج نشان می‌دهد که نمونه مورد نظر از نوع شهاب سنگ کربن‌دار C است و باید آزمایش‌های دقیق‌تر دیگر جهت نوع گروه‌بندی و سپس ثبت جهانی آن انجام گیرد که احتیاج به نمونه‌های بیشتری دارد.

شکل ۱ شهاب سنگ کربن دار ایران، کل شهاب سنگ نزد یابنده است.
شکل ۲ برش ضخیم آزمایشی از کل شهاب سنگ حاوی کندرول های جالب
شکل ۳ برش ضخیم آزمایشی از کل شهاب سنگ حاوی کندرول های جالب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *