موزه شهاب‌سنگ، در محل برخورد شهاب سنگی که در سال ۱۳۵۳ یک شهاب سنگ ۳ کیلوگرمی در شهر نراق فرود آمد، شکل گرفته است. این شهاب سنگ سقف مدرسه‌ایی را سوراخ و قطری حدود ۲۰ سانتی‌متر ایجاد کرد. در حال حاضر ۲۰ نمونه شهاب سنگ از سراسر دنیا در آن به نمایش گذاشته شده است و بازدید از آن به‌عنوان یکی از مکان های دیدنی نراق باید در برنامه گردشگران قرار بگیرد.
قطب داغ زمین در کویر لوت

قطب داغ زمین در کویر لوت

نویسنده: پروفسور ایرج عشقی

قطب داغ، مکان­‌هایی در سطح زمین هستند که بیشترین دمای هوا (۱/۵ متر بالای سطح زمین) در آنها مشاهده شده‌­است. آن­ها به سبب توزیع بی­‌نظم خشکی-دریا (قاره­‌ها-اقیانوس­‌ها) در استوا قرار ندارند. در نیمکره­‌ی شمالی زمین، کمربند نیمه حاره­‌ای با فشار بالا (کمربند آفریقایی-آسیایی) قرار دارد. پهنه­‌بندی اقلیمی امروزی زمین، از زمان ترشیری (۶۷ میلیون سال پیش) پابرجاست.

بالاترین دمای مطلق هوا در شمال حبشه (اتیوپی بیش از ۵۰ درجه سلسیوس) در دره­‌ی مرگ (Death vally) (کالیفرنیا، ۵۶/۷ درجه سلسیوس) در لیبی (ال­عزیزیا (El Aziziya) 58 درجه سلسیوس) در آوت­بک (Outback) استرالیا (کوینزلند، ۶۹/۳ درجه سلسیوس) و در کویر لوت (جنوب شرقی ایران، ۷۰/۷ درجه سلسیوس) اندازه‌­گیری شده‌است.

این نواحی با بیشترین دما (قطب داغ) در طول سال بسته به موقعیت خورشید تغییر می­‌کنند. آخرین اندازه‌­گیری­‌های جدید از ماهواره انجام شده­‌است، بطوری که نقشه­‌های ماهواره‌­ای بیشترین دمای سال، تهیه شده‌­است.

هر چه ناحیه خشک­‌تر و بایرتر باشد گرم­‌شدگی بیشتر است (کمربند کویر). قطب داغ کنونی زمین در شمال غربی ناحیه­‌ی فرسایشی لوت نزدیک کرمان قرار دارد. این منطقه به بزرگترین کمربند خشک زمین تعلق دارد، و بسیار خشک و گرم است. گرما در این ناحیه به ­سبب سنگ­‌های آتشفشانی تیره که بدون پوشش گیاهی هستند تشدید می­‌شود، زیرا این سنگ‌­های تیره، با ظرفیت گرمایی بالا و ذخیره‌­ی گرمایی، در این تشدید نقش دارند (شکل­‌های ۱۹ و ۲۰). این مکان در سطحی معادل ۴۸۰ کیلومتر مربع با سنگ‌­های تیره یکنواخت قرار دارد. نام این فلات “گندم بریان، گندم برشته” دلالت بر اثر گرمایی آن دارد.

شکل ۱: رودشور و فلات گندم بریان در زمینه (عکس از ع-کرمانی)
شکل ۲: سنگ­‌های آتشفشانی تیره­‌ی فلات گندم بریان (عکس از ا-عشقی).

جهش‌­های مغزه‌­ای در سنگ‌­های فلات گندم بریان

جهش­‌های مغزه­‌ای: درزه‌­ها و شکاف­‌های گود در یک سنگ هستند (شکل ۳) که در اثر اختلاف دما و تابش آفتاب بر سطح سنگ به‌­وجود می‌­آیند.

شکل ۳: جهش­‌های مغزه­‌ای در سنگ­‌های فلات گندم بریان (عکس از ا-عشقی)

تعیین عنصرهای کانی (سنگ‌­های گندم بریان) به وسیله آنالیز پراش سطحی پرتو ایکس مؤسسه­‌ی زمین‌­شناختی دانشگاه آخن (RWTH)

در بررسی نمونه سنگ­‌های فلات گندم بریان، کانی­‌های زیر مشخص شدند:

مؤلفه­‌های اصلی: فلدسپات، دیوپسید، آژیت

مؤلفه­‌های فرعی: نفلین، اولیوین، ایلمنیت، بروکیت­ نما، هماتیت، و امکاناً: لوسیت، پروکسیت، هورنبلند، بیوتیت.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *