موزه شهاب‌سنگ، در محل برخورد شهاب سنگی که در سال ۱۳۵۳ یک شهاب سنگ ۳ کیلوگرمی در شهر نراق فرود آمد، شکل گرفته است. این شهاب سنگ سقف مدرسه‌ایی را سوراخ و قطری حدود ۲۰ سانتی‌متر ایجاد کرد. در حال حاضر ۲۰ نمونه شهاب سنگ از سراسر دنیا در آن به نمایش گذاشته شده است و بازدید از آن به‌عنوان یکی از مکان های دیدنی نراق باید در برنامه گردشگران قرار بگیرد.
دریاچه آتشفشان (مار)ها

دریاچه آتشفشان (مار)ها

نویسنده: پروفسور ایرج عشقی

آتشفشان‌خیزی با زمین‌­ساخت صفحه­‌ای به­‌شدت در ارتباط است. در پی نظریه­‌ی “رانه قاره­‌ای” که اوّل بار توسط ا.وگنر (Wegner) عنوان شد، مفهوم “زمین­ساخت صفحه‌­ای” بعد از سال ۱۹۵۰ توسعه یافت. طبق این نظریه، امروزه زمین از چندین صفحه­ بزرگ تشکیل شده­‌است که به موازات هم یا به طرف هم یا به طرف خارج از یکدیگر، حرکت می­‌کنند. در مرز این صفحه­‌ها ممکن است ماگما (تفتال) مذاب بالا آید. نظیر حالتی که در منطقه­‌ی پیرامون اقیانوس آرام یا ناحیه­‌ی میان اقیانوسی وجود دارد. در مقابل، حالت پهنه­‌های شکستگی میان قاره­‌ای (ایفل-کرمان) یا نقاط داغ (هاوایی) نیز وجود دارد. در هرحال مسیرهای حرکتی باید وجود داشته باشند تا ماگما بتواند از گوشته‌­ی بالایی به سطح زمین بالا آید. سنگ‌­های آتشفشانی “ایفل” و منطقه­‌ی کرمان به مناطق آتشفشانی میان قاره­‌ای تعلق دارند.

مفهوم دریاچه “آتشفشان” (مار) به نوعی آتشفشان اطلاق می‌­شود که هر چند در تمام جهان یافت می­‌شود، امّا تنها در مناطق کمی به صورت مشخص توسعه یافته‌­اند (ایفل، فرانس: سنترال ماسیو (Franz.  Zentralmassiv)، قلعه حسن‌­علی، جنوب شرقی ایران). واژه‌­ی “مار” در زبان عامیانه “برکه­‌ی کوچک، مکان نمناک، یا گودال­‌های گرد پر از آب” اطلاق می­‌شود که می­‌تواند خشک، یا پر آب باشد. به علاوه، این مفهوم از واژه‌­ی لاتین “مار (Maar)” به معنی “دریا” گرفته شده و نخستین بار در “کوسموگرافیا (Cosmographia)” توسط سباستین مونستر (Sebastian Muenster) در سال ۱۵۴۴ آورده شده‌­است (Meyer, 1994). این نوع آتشفشان همچنین به طور تفضیلی توسط الکساندر فن هومبولت (Alexander von Hambolt) در (کوسموس، ۱۸۵۸) توصیف شده‌­است. پس از آن بسیاری از زمین­‌شناسان به توصیف این نوع آتشفشان پرداختند. مِیِر در سال ۱۹۹۴ با در نظر گرفتن نتایج پژوهش­‌های بسیار، تعریف زیر را ارائه نمود:

“مار” آتشفشان­‌های مستقلی به شکل قیف یا کاسه‌­اند که در زیر لایه­‌ی دلخواهی فرورفته‌­اند. این آتشفشان­‌ها، در اثر فوران گاز بیشتر به صورت فوران­‌های دوره‌­ای جاروب شده­‌اند. شکل حفره‌ه­ای آن نیز ممکن است در اثر فرورفتگی سنگ‌­های گرانکوه‌­های جانبی به وجود آمده باشند. قطر “مارها” اغلب بین ۵۰ تا ۲۰۰۰ متر است. “مارهای” بزرگتری نیز در روی زمین وجود دارند. بیشتر آنها دارای سرپوش یا دیواره‌­های توفی هستند.

نحوه ایجاد یک مار

دریاچه آتشفشان­‌ها به طور نوعی با روندی به شرح زیر به وجود می­‌آیند:

  1. بالا آمدن ماگما در اطراف پهنه ضعیف چین­‌خورده یک سلسله جبال اصلی.
  2. همبری ماگماها آب و فراپاشش انفجار مانند سنگ­‌ها، ایجاد “مار”
  3. گسیختگی در پایه­‌ی “مار”، ژرف­‌تر از سطح زمین

پرشدگی “مارها” با آب­‌های زیرزمینی و سطحی (دریاچه­‌ی مار)، خشک شده (مار خشک) یا در اقلیم‌­های خشک، با آب کم و خشک (شکل ۱).

شکل ۱: ایجاد دریاچه آتشفشان (مار) (نمودار از سی-اچ­لاشت (Ch-Laschet))

اخیراً فرآیندهای فراتیک یعنی سطح آب اشباع (فراتیک از واژه یونانی فریر، فریتوس به معنی چشمه) در ایجاد “مارهای” پیرامون اقیانوس آرام مشاهده و توصیف شده‌­اند. در اینجا ماگمای داغ بالاآمده و با آب بخش بالایی پوسته واکنش می­‌کنند. بنابراین با انفجار گازهای داغ، شکل حفره‌ه­ای “مار” به وجود می­‌آید. این سازوکارها به مارهای ایفل نیز انتقال یافته‌است، زیرا سازگاری زیادی میان شکل حفره‌­ها و فرآیندهای شکل‌گیری وجود دارد (Lorenz 1973[۱], Lorenz and Buechel, 1980[۲]). “مارهای” ایفل و قلعه حسن­‌علی به فازهای کناری آتشفشان تعلق دارند. شرح تفصیلی آتشفشان­‌ها و پدیده­‌ی شکل­‌گیری “مارها” در (Meyer, 1994[۳]) و (Eshcghi, 2002[۴]) آورده شده‌­است.


[۱] Lorenze, V. (1973): On the Formation of Maar, -Bull. Volcan, 37: 183-204, Neapel

[۲] Lorenze, V. & Buchel, G. (1980): Zur Vulkanologie der Maar und Schlackenkegel der Westeifel.-Mitt. Pollichia, 68:29-100, Bad Durkheim

[۳] Mayer, W. (1994): Geologie der Eifel.-618 S., 3. Auflage, Stuttgart

[۴] Eschghi, I. (2002): Geo-Infoband Vulkaneifel. – Geo Zentrum Vulkaneifel und Eifel-Vulkanmuseum als Haus der geowissenschaftlichen Offentlichkeitsarbeit, 2. Auflage, 218 S., 2002, Daun


دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *