موزه شهاب‌سنگ، در محل برخورد شهاب سنگی که در سال ۱۳۵۳ یک شهاب سنگ ۳ کیلوگرمی در شهر نراق فرود آمد، شکل گرفته است. این شهاب سنگ سقف مدرسه‌ایی را سوراخ و قطری حدود ۲۰ سانتی‌متر ایجاد کرد. در حال حاضر ۲۰ نمونه شهاب سنگ از سراسر دنیا در آن به نمایش گذاشته شده است و بازدید از آن به‌عنوان یکی از مکان های دیدنی نراق باید در برنامه گردشگران قرار بگیرد.
چکه سنگ­‌ها پیرامون قلعه حسن­‌علی

چکه سنگ­‌ها پیرامون قلعه حسن­‌علی

نویسنده: پروفسور ایرج عشقی

پدیده قندیل (Stalaktite)، وارونه قندیل (Stalagmite) و قندیل – وارون قندیل (Stalagnat)

قندیل، وارون قندیل و قندیل – وارون قندیل، چکه سنگ­‌هایی هستند، که در اثر جدا شدن محلول نمک (ناحیه قلعه حسن­‌علی، شکل­‌های ۱-۴) و یا محلول آهک (غار کلته خور، فاصله­‌ی نزدیک زنجان، شکل ۵) به سبب از دست دادن دی­‌اکسیدکربن (CO۲) به وجود می­‌آیند.

وارون قندیل چکه سنگی است که از کف به طرف بالا رشد می­‌کند، در حالی که قندیل چکه سنگی است که بر خلاف آن از سقف به سوی کف رشد می­‌کند.

قندیل – وارون قندیل نوعی چکه سنگ است که از ترکیب قندیل و وارون قندیل به وجود می‌­آید. زمانی که این دو با هم رشد کرده و به یکدیگر بپیوندند، ستون‌­هایی را ایجاد می­‌کنند.

چکه سنگ‌­ها می­‌توانند در ساختمان­‌های قدیمی مانند نقب‌­های معادن به وجود آیند، در این حالت هیدروکسید کلسیم از سیمان یا بتون جدا شده و سپس با دی­‌اکسید کربن هوا ترکیب می­‌شود (شکل ۶).

ایجاد و رشد چکه سنگ­‌ها در مقیاس انسانی بسیار کند است. سرعت دقیق رشد چکه سنگ‌­ها متغییر است و به عوامل زیادی از جمله تمرکز آهک یا نمک در آب، میزان CO۲ در آب، مقدار آب در حال چکیدن و دما وابسته است، تعیین سن نیز با نمونه­‌برداری و روش­‌های ژئوفیزیکی مناسب انجام می­‌پذیرد.

به منظور نگهداری این پدیده‌­ی طبیعی بی‌­نظیر در قلعه حسن­‌علی، برای نسل‌­های آینده، باید از هر گونه خسارت احتمالی به این رخداد زیبای طبیعی به شدت جلوگیری شود.

شکل ۱: چشمه حاوی نمک و آهن، با چکه ­سنگ­‌ها در اطراف قلعه ­حسن‌­علی (عکس از ا-عشقی)
شکل ۲: قندیل، وارون قندیل، و قندیل-وارون قندیل در اطراف قلعه حسن­‌علی (عکس از ا-عشقی)
شکل ۳- تصویر نزدیک از قندیل، وارون قندیل، و قندیل-وارون قندیل در اطراف قلعه حسن­‌علی (عکس از ا-عشقی)
شکل ۴: قندیل آویزان (ماکارونی شکل) در ناحیه قلعه حسن­‌علی (عکس از ا-عشقی)
شکل ۵: ایجاد قندیل در غاز کتله خور نزدیک زنجان (عکس از ا-عشقی)
عکس ۶: ایجاد قندیل در نقب معدنی قدیمی (آلمان) (عکس از ا-عشقی).

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *