موزه شهاب‌سنگ، در محل برخورد شهاب سنگی که در سال ۱۳۵۳ یک شهاب سنگ ۳ کیلوگرمی در شهر نراق فرود آمد، شکل گرفته است. این شهاب سنگ سقف مدرسه‌ایی را سوراخ و قطری حدود ۲۰ سانتی‌متر ایجاد کرد. در حال حاضر ۲۰ نمونه شهاب سنگ از سراسر دنیا در آن به نمایش گذاشته شده است و بازدید از آن به‌عنوان یکی از مکان های دیدنی نراق باید در برنامه گردشگران قرار بگیرد.
قاره‌­ها در زمان زمین‌­شناسی امروز و در آینده ۱۰۰ میلیون سال بعد به طور خلاصه (توزیع زمین و دریا)

قاره‌­ها در زمان زمین‌­شناسی امروز و در آینده ۱۰۰ میلیون سال بعد به طور خلاصه (توزیع زمین و دریا)

نویسنده: پروفسور ایرج عشقی ۱۴۰۱

امروزه: تصویر زمین، توزیع خشکی و آب نه تنها برای اکثر مردم از اطلس آشناست، بلکه به عنوان یک تصویر عکاسی واقعی که توسط ماهواره‌­ها و ایستگاه­‌های فضایی ثبت شده‌است، به دست ما می­‌رسد.

اندازه‌گیری‌ها در خشکی، دریا و فضا، نظریه بحث‌برانگیز طولانی‌ مدت پوسته زمین پویا را بر مبنایی محکم قرار داده‌است. تکتونیک صفحه‌ای، حرکت نسبی بخش‌های اقیانوسی و قاره‌ای پوسته زمین به یکدیگر، امروزه توضیح جامعی برای توسعه اقلیمی و بیولوژیکی، ساختمان‌های کوهستانی و تشکیل توده‌های رسوبی در دوره اخیر، در حدود ۶۰۰ میلیون سال پیش زمین ارائه می‌دهد. بنابراین حتی اگر حرکت قطعات پوسته برای ما آهسته باشد، باید فرض کنیم که دیدن زمین فقط یک تصور لحظه ای ایجاد می کند. ترکیب زمین و آب، پوسته قاره ای و اقیانوسی در معرض تغییر مداوم است، روندی که برای صدها میلیون سال ادامه خواهد داشت.

امروز

۱۰۰ میلیون سال بعد

حرکت قاره­‌ها در آینده را نمی‌­توان به طور دقیق پیش­‌بینی کرد و بنابراین حدس و گمان باقی می‌­ماند. با این حال، با توجه به حرکات نسبی صفحات قاره‌­ای و اقیانوسی که امروزه قابل اندازه­‌گیری است، تمایلاتی در حال ظهور است که تغییرات خاصی را محتمل می­‌کند. برای مثال می­‌توان انتظار داشت که آفریقا در امتداد خندق صخره­‌های آفریقای شرقی به تجزیه خود ادامه دهد و قطعه‌­ای از آفریقا در نهایت، خود را به عنوان یک قاره جدید جدا کند و همراه با ماداگاسکار در جهت شرقی حرکت کند.

در همین حال، انتظار می­­رود آفریقا به چرخش خود در خلاف جهت عقربه­‌های ساعت ادامه دهد و به طور بالقوه بیشتر دریای مدیترانه را ببندد. ستیغ­‌های کوهستانی در مقیاس بزرگ می­‌توانند در راستای برخورد با شمال قاره اوراسیا رخ دهد.

قطب جنوب تمایل به رانش به سمت اقیانوس آرام دارد و بنابراین موقعیت خود را در قطب جنوب ترک می­‌کند و پیامدهای اقلیمی مربوطه برای قاره­‌های خود دارد.

انتظار می­‌رود سایر قاره‌­ها جهت حرکت خود را حفظ کنند، به عنوان مثال. آمریکا به غرب (گسترش اقیانوس اطلس)، استرالیا به شمال شرقی حرکت نمایند.

۱۰۰ میلیون سال بعد

منبع

Eschghi, I. et.al. (2002): Geo-Infoband Vulkaneifel.- Geo Zentrum Vulkaneifel und das Eifel Vulkanmuseum, 2. Auflage, 218 S. 2002, Daun.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *