موزه شهاب‌سنگ، در محل برخورد شهاب سنگی که در سال ۱۳۵۳ یک شهاب سنگ ۳ کیلوگرمی در شهر نراق فرود آمد، شکل گرفته است. این شهاب سنگ سقف مدرسه‌ایی را سوراخ و قطری حدود ۲۰ سانتی‌متر ایجاد کرد. در حال حاضر ۲۰ نمونه شهاب سنگ از سراسر دنیا در آن به نمایش گذاشته شده است و بازدید از آن به‌عنوان یکی از مکان های دیدنی نراق باید در برنامه گردشگران قرار بگیرد.
مولداویت- تشکیل جواهر در اثر برخورد شهاب سنگ با زمین

مولداویت- تشکیل جواهر در اثر برخورد شهاب سنگ با زمین

نویسنده: پروفسور ایرج عشقی ۱۴۰۱

مولداویت­‌ها در واقع بسیار کمیاب و غیرمعمول هستند چرا که داستان پیدایش آن با یک معجزه همراه است.

چگونگی تشکیل مولداویت

تقریباً ۱۵ میلیون سال پیش، یک شهاب سنگ عظیم با قطر حدود ۱۵۰۰ متر به سمت منطقه  باواریا در آلمان حرکت کرد. بر اساس مطالعات انجام گرفته سرعت آن ۷۰۰۰۰ کیلومتر در ساعت بوده و از غرب آمده و با تمام قدرت به سطح زمین برخورد کرده­‌است و دو دهانه برخوردی عظیم ایجاد کرده که هنوز هم قابل مشاهده هستند. یکی از آنها، نوردلینگر ریس در غرب باواریا، حدود ۲۰ تا ۲۴ کیلومتر قطر دارد که اکنون بر روی آن شهری بنام نوردلینگن در آلمان بنا شده­‌است و این گودال بنام گودال نوردلینگر ریس نامگذاری شده‌­است.

اما ارتباط بین مولدویت زیبا و شهاب سنگ باواریا چیست

برخورد مورب شهاب سنگ، فشاری به اندازه چندین میلیون بار و دمایی تا حدود ۳۰۰۰۰ درجه سانتیگراد ایجاد کرده‌­است. مقدار زیادی سنگ مذاب و خرده سنگ با سرعت ۲۵ برابر سرعت صوت چند صد کیلومتر به سمت شرق پرتاب شد و عمدتاً به عنوان ماده­‌ای شیشه مانند در منطقه فعلی جمهوری چک به زمین سقوط کرد. به دلیل پرواز، سنگ دوباره سرد و جامد شده بود، واکنش سنگ و آب زمینی به هر قطعه ویژگی منحصر به فردی را داده و به این ترتیب انواع زیبا و جادویی از مولداویت های تاول‌­دار، فرورفته و رگه‌­دار پدید آمدند که امروزه نیز در حال کشف آنها هستند. 

گودال نوردلینگر ریس ( دایره) تصویر: zdf.de
ضربه سنگ زمینی در اثر برخورد شهاب سنگ به طول ۱۰ سانتیمتر با وزن ۱۲۱ گرم از نوردلینگر ریس آلمان.
تصویر از ایرج  عشقی
ضربه سنگ  با طول ۲/۵ سانتیمتر  از سیاره ماه توسط  Apollo 16   تصویرازRandy L . Korotev
مولداویت خام . تصویر از ایرج عشقی
نگین مولداویت . تصویر از ایرج عشقی

نمونه­‌ای از مولداویت خام در موزه شهاب سنگ ایران در نراق وجود دارد.

نگین مولداویت در ایام عید نورور ۱۴۰۲ در موزه خواهد بود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *