موزه شهاب‌سنگ، در محل برخورد شهاب سنگی که در سال ۱۳۵۳ یک شهاب سنگ ۳ کیلوگرمی در شهر نراق فرود آمد، شکل گرفته است. این شهاب سنگ سقف مدرسه‌ایی را سوراخ و قطری حدود ۲۰ سانتی‌متر ایجاد کرد. در حال حاضر ۲۰ نمونه شهاب سنگ از سراسر دنیا در آن به نمایش گذاشته شده است و بازدید از آن به‌عنوان یکی از مکان های دیدنی نراق باید در برنامه گردشگران قرار بگیرد.
ساختار سنگ‌­های آتشفشانی کروی شکل درتوف و توفیت­‌ها در منطقه رودهن شرق تهران

ساختار سنگ‌­های آتشفشانی کروی شکل درتوف و توفیت­‌ها در منطقه رودهن شرق تهران

چکیده‌­ای از مقاله ایرج عشقی و ورنر کازیگ ۱۹۷۶

توسط ایرج عشقی با همکاری آذر افشار ۱۴۰۱

چکیده. در شرق تهران که از توف‌­ها و توفیت­‌های ائوسن تشکیل شده­‌است، ساختارهای توپی بسیار منظمی مشاهده می­‌شود (گلوله­‌های سبز) که قطر آنها بین ۱۵ تا ۷۰ سانتی متر متغیر است. بهترین رخنمون در سال ۱۹۷۲ و ۱۹۷۴-۱۹۷۵ در شرق رودهن یافت شد و مورد تحقیق قرار گرفت. در مقایسه با تمام ساختارهای توپ مانند شناخته شده، بسیار محتمل است که این ساختار از یک سیستم خنک کننده نشات گرفته باشد که در ابتدا این ساختار توپ مانند را ایجاد کرده باشد.

 آزمایش و تحقیقات بیشتر بر روی نمونه‌­های سنگی در موسسه زمین­‌شناسی دانشگاه آخن آلمان انجام گرفت.

نتیجه آزمایش­‌ها و پیدایش کروی­‌ها

اگر اکنون کروی‌­ها را با سنگ‌­های کروی شکل که قبلاً شناخته شده‌­است مقایسه کنید، به وضوح نشان می­‌دهد که تقریباً همه پدیده­‌ها منشأ متفاوتی دارند، مانند پدیده بالش‌­ها، بمب­‌های آتشفشانی و هم چنین سنگال

۱: تفاوت کروی­‌ها با بالش‌­ها در ساختار بسیار همگن، عدم وجود ترک‌­های انقباضی عمود بر سطح خنک کننده و طرح کلی منظم است.

۲: بمب­‌های آتشفشانی از هر نوعی نیز به عنوان فرصتی برای تجربه منتفی هستند، زیرا تمام ویژگی‌­های مشخص مانند شکل خارجی، ساختار داخلی با هسته کم و بیش شفاف و تغیرشکل رسوبات اطراف در کروی وجود ندارد.

۳: تفاوت کروی­‌ها با سنگال در آن است که هیچ تفاوتی بین کروی و سنگ اطراف وجود ندارد.

کروی­‌ها به احتمال زیاد در درجه اول هنگام سرد شدن توف­‌ها و توفیت­‌ها به شکل ترک­‌های کوچک انقباضی متحدالمرکز ایجاد شده‌­است. پیش نیاز این پدیده، خنک‌­سازی یکنواخت در همه جهات است. این تفکیک منظم و کروی در سنگ­‌های سست و جامد آتشفشانی تا کنون توصیف نشده‌است.

از آنجایی که تاکنون هیچ توضیحی درباره سنگ‌های آتشفشانی به این شکل منتشر نشده‌است، این پدیده در سال ۱۹۷۶ توسط محققان ایرج عشقی از دانشگاه تهران و ورنر کازیگ از دانشگاه آخن آلمان به نام فارسی کروی نامیده شد.

Eschghi, I. & Kasig, W.: Kugelige Absonderung in Taffen und Taffiten der Karaj Formation östlich Tehran (Iran). [Ball structures in tuffs and tuffites of the Karaj Formation East of Tehran (Iran).] – N. Jb. Geol. Paläont. Mh., 1976, H. 12, 714-725, Stuttgart 1976.

به روز رسانی مقاله ۱۴۰۱ نقشه زمین­‌شناسی ۱:۲۵۰۰۰۰ منطقه رودهن، سازمان زمین­‌شناسی ایران
کروی­‌ها در میان توف و توفیت­‌های آتشفشانی در شرق رودهن تصویر از ایرج عشقی
سنگ کروی با قطر ۷۰ سانتی­‌متر در میان توف­‌ها و توفیت­‌های آتشفشانی
تصویر از ایرج عشقی
به روز رسانی مقاله ۱۴۰۱ سنگ کروی کوچک و بزرگ در دست ایرج عشقی (۱۹۷۶) کشف کننده کروی‌­ها
تصویر ازمنوچهر عشقی
به روز رسانی مقاله ۱۴۰۱ سنگ کروی کوچک و بزرگ کروی­‌ها.
تصویر از ایرج عشقی (۱۹۷۶)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *